OPDRACHT 1: ANTON CORBIJN
Zoek online naar minstens vijf portretten van Anton Corbijn





1. Waarom denk je dat zijn foto’s opvallen tussen andere foto’s van popartiesten?
Al zijn foto's zijn zwart-wit. Zijn foto's hebben duidelijke licht-donkercontrasten. De foto's geven ook goed de realiteit weer. Het is niet echt geposeerd. Hij weet de mensen zo te fotograferen dat hun emoties heel sterk worden weergegeven.
2. Zie je verschillen tussen de meeste foto’s die je bijvoorbeeld in agenda’s of tijdschriften ziet staan en deze foto’s? Wat zijn volgens jou deze verschillen?
Ja, in tijdschriften zie je vaak foto's met mensen die lachen en vrolijk zijn. Vaak zijn de foto's erg geposeerd. Je ziet nooit mensen die er bedroefd uit zien. Ook zie je niet vaak zoveel zwart-wit foto's. Anton laat zijn modellen hunzelf zijn op de foto's.
3. Welke sfeer hoort bij welke muzikant?
David Bowie - Breekbaar
Elvis Costello - Speels
U2 - Uitdagend
Miles Davis - Geschrokken
- Welke foto vind je de meeste emoties oproepen. Waarom?
Die van Miles Davis, doordat hij zijn handen voor z'n mond heeft wordt zijn emotie versterkt vind ik. Ook zijn ogen zijn duidelijk zichtbaar. Daar zie je ook heel erg in hoe hij zich voelt vind ik.
5. De foto's van U2 zijn bedoeld voor de cover voor de album Joshua Tree. Beschrijf de poses van de bandleden.
Één van de bandleden staat duidelijk op de voorgrond. De andere drie staan een stukje achter hem. Allemaal met een beetje gefronste wenkbrauwen alsof ze in de zon kijken. De rechter staat er een beetje nonchalant bij met zijn handen in z'n zakken. Bij de twee links lijkt het een beetje alsof ze naar de grond kijken. Ze staan er niet echt zelfverzekerd bij. De voorste wel wat meer.
6. Kun je uit de foto opmaken dat Bono de zanger is? Hoe heeft Corbijn dit verbeeld
Op een foto van hem waar hij een gitaar vasthoudt wel. Dat is denk ik ook wel vanzelfsprekend, je ziet ook dat hij er helemaal in zit. Op andere foto's zie je hem afgebeeld waar hij een luxe leven leidt in bad met een fles champagne en zonnebril op. Dus daar zie je dat weer niet zo heel erg vind ik.

7. Wat beelden de bandleden van REM uit? (hierboven)
Horen, zien en zwijgen
8. Ja, bij de foto van U2 zie je dat ze echt een speciale locatie uit hebben gezocht en alle bandleden echt ergens neer hebben gezet. Hier zie je dat ze geen bijzondere locatie uit hebben gezocht en ook niet per se een bepaalde pose aan hebben genomen.
OPDRACHT 2: EXACTITUDES
1. Wat zou de reden zijn voor de fotograaf om deze series te maken?
Ik denk dat hij hiermee de verschillende kledingstijlen tussen verschillende sociale groepen mensen wilt laten zien. Ook omdat hij foto's heeft gemaakt van 1994 tot 2014 wilt hij denk ik ook laten zien hoe de mensen en kledingstijlen zijn veranderd.
2. Vind je dit dan nog wel portretfotografie? Vind je het nog wel het doel nastreven?
Nee dat vind ik niet. Het doel was juist om te laten zijn hoe verschillend alle mensen er uitzien van verschillende groepen. En ook hoe mensen er in het dagelijks leven uitzien. Bij gebruik van een styliste gaat dit effect vind ik een beetje weg want dan zie je niet meer hoe die mensen echt zijn.
3. Zouden de foto´s net zo sterk zijn als ze niet in serie van twaalf stuks gepresenteerd zouden worden?
Nee, dan zou het meer op een poster van een winkel lijken. Juist dat je kledingstijlen ziet van mensen uit dezelfde leeftijdscategorie in een keer maakt de foto's zo sterk. Anders zou het voor mij een gewone foto zijn.
Welke serie spreekt jou het meest aan? Waarom?
Gameboys - Rotterdam 1997
4. Deze serie spreekt mij het meest aan omdat ik het heel schattig vind om die jongetjes te zien met shirtjes aan van hun favoriete film/cartoon. Ook vind ik het leuk dat het van lang geleden is. Ik vind het altijd leuk om foto's van vroeger te zien en hoe de mensen er toen uitzagen.

OPDRACHT 3: TEUN HOCKS

1. Wat zie je op deze foto?
Je ziet een man die kijkt met een telescoop naar de sterren terwijl het lijkt alsof hij al in het heelalstaat
2. Wat zijn de belangrijkste elementen van deze foto. Kies drie beeldende middelen uit onderstaande lijst uit en zet ze in volgorde van belangrijkheid
- decor
- attributen
- kleur
Hieronder zie je een afbeelding van een surrealistisch schilderij geschilderd door Magritte.
(afbeelding)
- Zie je overeenkomsten met de foto´s van Hocks? Noem er drie
- Er wordt bij beide iets afgebeeld wat in theorie niet mogelijk is
- De personen staan bij beide foto's centraal op de foto
2. Zou je de foto's van Hocks surrealistisch kunnen noemen?
Niet allemaal maar wel een paar, zoals deze foto hierboven. Wat hij hier afbeeldt is kan nooit echt mogelijk zijn. De andere foto's zien er apart uit maar zijn niet surrealistisch omdat het gewoon foto's zijn die alleen op een apart moment zijn genomen waardoor je er een gekke indruk van krijgt.
3. Hoe heeft Hocks deze foto´s gemaakt denk je? Beschrijf van begin tot eind.
Hij heeft voor een bepaald decor gezorgd. Per foto verschillend en toen heeft hij de modellen verteld hoe ze moesten staan. Bij de foto van de vrouw die leest is dit denk ik niet het geval geweest. Misschien heeft hij die foto's wel spontaan gemaakt zonder dat ze het wist.
OPDRACHT 4: MARGI GEERLINKS
1. Wat is je eerste indruk van deze foto's?
Bij de eerste paar foto's schrok ik nogal omdat je naakte kinderen ziet afgebeeld en dat is eigenlijk iets wat ik nooit eerder heb gezien in de fotografie. Ook de foto aan de naaimachine schrok ik nogal van. En ook de oude vrouw die borstvoeding geeft. Ik had niet verwacht ineens zulke foto's te zien.
2. Wat zou de fotografe met de foto's willen uitdrukken?
Ze portretteert het verouderingsproces en door het commentaar op de moderne samenleving probeert ze dat te vertragen
3. Vind je dat de fotografe daarin is geslaagd?
Ja, je schrikt eerst van de foto's maar als je dan op de details gaat letten en de foto's probeert te begrijpen komt haar boodschap wel over.
Een aantal foto´s van Margi Geerlinks stond afgedrukt in het NS blad RAILS en werd als schokkend ervaren. De RAILS bladen werden uit de treinen gehaald
1. Kun je argumenten bedenk voor de tegenstanders van deze foto's?
Het meisje op de tweede foto staat op de foto met alleen een onderbroek. Tegenstander kunnen dit schokkend vinden omdat het kind er bijna naakt opstaat en ik denk dat ze dat niet vinden kunnen.
2. Welk argument zou je als fotografe kunnen bedenken om deze foto's te verdedigen?
Misschien dat de kinderen en ouders er toestemming voor hebben gegeven.
3. Welke technieken zou Geerlinks hebben gebruikt voor deze foto's?
Ik denk dat ze juist niet de modellen echt heeft laten poseren maar bijvoorbeeld bij de foto's met dieren gewoon heeft gezegd ga maar met dat hondje spelen en doe alsof er geen camera is.
OPDRACHT 5: RINEKE DIJKSTRA
1. Maakt Rineke Dijkstra gebruik van een styliste denk je? Kun je dat aan de foto´s zien?
Ja ik denk van wel, op de foto linksonder zie je een meisje waarvan de make up is gedaan en het haar. Ik denk door een styliste.
Rineke Dijkstra staat bekend als een fotografe die de kwetsbaarheid van de mens zichtbaar maakt.
1. Ben je het met deze algemene mening eens? Verklaar jouw antwoord d.m.v haar foto´s
Ja, op de foto linksboven zie je heel erg dat het meisje zich ongelukkig voelt. Het meisje rechtsonder heeft vind ik ook een gekwetste blik.
2. Met welke beeldende middelen (materiaal, compositie, attributen, techniek, kleurgebruik, decor enz.) probeert ze de kwetsbaarheid beeldend te vertalen?
De poses van de modellen. Dit laat goed zien hoe de mensen zich voelen. Ook de gezichtsuitdrukkingen spelen een grote rol bij haar foto's. Hierdoor worden hun emoties duidelijk.
OPDRACHT 6: ERWIN OLAF
- Vind je dit typische staatsieportretten*? Waarom wel/waarom niet?
De jurk, het haar en het decor van de eerste twee foto's vind ik zeker wel typisch voor een staatsieportret. De andere vind ik niet typisch staatsie vanwege de achtergrond en de wat speelse jurk die ze draagt.
2. Wat valt je op aan kleurgebruik en lichtval?
Het licht valt wel echt op Maxima en de achtergrond is grijs en Maxima juist verlicht waardoor ze wel echt het middelpunt is. Bij de foto in de zaal is dit wat minder en is er gebruik gemaakt van wat gedempter licht.
3. Welke associaties heb je bij de verschillende foto's?
Vrouwelijk, intiem, speels
4. Zouden deze foto's in zwart/wit dezelfde kracht hebben?
Ik denk van niet, de jurk en het haar speelt een belangrijke rol bij de foto's en bij zwart/wit zou dit veel minder goed uitkomen
OPDRACHT 7: ALGEMENE VRAGEN
1. Welke manier van fotograferen spreekt jou het meest aan?
Die van Anton Corbijn, ik vind dat hij erg mooie foto's maakt en goed de emoties kan laten zien met zijn afbeeldingen
2. Welk decor spreekt jou het meest aan?
Toch wel de simpele achtergronden met bijvoorbeeld een landschap of een brug of water.
3. Ik hou van zwart wit foto's
4. De mooiste foto vind ik die van Nelson Mandela gemaakt door Anton Corbijn, ik vind dit zo'n mooie foto omdat de foto zo goed spontaan is gemaakt en zijn blijheid straalt van de foto af en ik vind dat mooi om te zien.
5. Mijn portret zou ik laten maken door Anton Corbijn
DOE-OPDRACHT:



Deze foto's heb ik gemaakt op een verjaardag van een vriendin.
Geïnspireerd op de foto's van Anton Corbijn die ook bijna alleen maar zwart/wit foto's heeft. Ik vind de foto rechtsboven het best gelukt omdat wij er daar ook het spontaanst en het vrolijkst opstaan en dat was ook mijn bedoeling. Bij de foto aan de tafel luisteren we naar een speech van de vader van die vriendin. Je ziet aan iedereens gezicht dat iedereen het leuk vindt om te horen. De emoties van iedereen vind ik daar goed te zien. De foto linksboven was een beetje geposeerd en dat zie je ook een beetje dus daarom vind ik die het minst goed gelukt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb